JORDENS ALLA HÖRN OCH KANTER

- En resa som börjat med pass, pengar och piljett

LIMA, PUCLLANA RUIN SITE

Kategori: PERU

Pucllana är en en gammal ruin i centrala Lima som antas vara cirka 2500 år gammal. För cirka 40 år sedan upptäcktes denna plats, det var då som en stor kulle täckt av sand. Arkeologer upptäckte och började avtäcka området. Idag syns endast cirka 6 hektar av vad som från början var någonstans mellan 18-20 hektar men som på grund av urbanisering förstört mindre byggnader och delar av området. Templet och omgivande struktur är byggt med en ’book shelf’ teknik som ser ut som en bokhylla fylld med böcker. Mellanrummet mellan stenarna är för att släppa ut energi från jordbävningar och således säkra byggnaderna från att rasa samman. I mitten finns en stor öppen yta, ett torg, som fungerade som handelsplats och senare även för ceremoniella ändamål. 


På vissa ställen finns det stora hål i marken som användes vid offringcermonier, där de offrade gåvor så som kokablad, delar från hajar (en väldigt fin delikatess), stenar och andra föremål. Vissa väggar är gula där färg fortfarande finns kvar en kulturell specifik färg som idag arbetas för att bevaras. Uppe på toppen av det högsta templet upptäcktes flera stora hål från begravningsplatser där arkeologer fann rester från människor och även djur. Dessa begravningsplatser tros dock inte vara från inkafolket utan från Warifolket som använde området efter inkafolket lämnat. 


Delar av templets väggar förstördes, liksom mark och taket, av warfolket (andra gruppen) genom att hål gjordes i strukturen för offring och begravning. Fun fact: Grodor/paddor var en helig gåva i Limaregionen då regn var ovanligt i just den här regionen. Total mängd regn var någonstans mellan 10-15ml/år vilket är extremt lite jämfört med många andra platser och länder runt om i världen. Än idag regnar det förhållandevis lite i Lima jämfört med resten av landet och världen, även om klimatförändringar märks även här. 

Hur det såg ut när området först upptäcktes. Allt var täckt av sand och såg vid första anblick ut som en vanlig kulle.

(null)

(null)

(null)

Replika av hur begravningsplatserna såg ut när de upptäcktes.

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)


Kommentera inlägget här: