JORDENS ALLA HÖRN OCH KANTER

- En resa som börjat med pass, pengar och piljett

JAMESTOWN & USSHER FORT

Kategori: GHANA

Jamestown är ett av Accras fattigaste områden. Invånarna i området är en stolt del av sitt community men majoriteten drömmer om att ta sig därifrån för ett bättre liv med bättre möjligheter. Inom alla aspekter. Det är otroligt mycket skräp på marken, folk bor i plåtskjul och kriminaliteten KAN vara hög beroende på vem DU är. Men det finns också många fina egenskaper i området, alla delar vad de har med varandra, de sitter alla i samma båt och stöttar därför även varandra. Dessutom finns det otroligt mycket häftig och vacker Street art i området! 

(null) (null) (null) (null) (null) (null) (null) (null) (null) (null) (null) (null) (null) (null)

Ussher fort byggdes av holländarna 1649 för att fundera som en lagerlokal och plats för handel, och de hade från början ingen intresse av slavhandel utan snarare guld och andra råvaror. Det var först i Elmina Castle och under den tiden som holländarna "på riktigt" började med slavhandel. En jordbävning 1863 förstörde hela fortet och även hamnen utanför. Detta byggdes så småningom upp på nytt, och när britterna tog över guldkusten 1868 byggdes fortet både större och utformades för att vara ett fängelse. Under britternas tid användes fortet endast som fängelse och inga slavar förvarades någonsin där. DOCK går historien isär här. Lokalinvånarna säger att både holländarna och britterna vid något tillfälle hade slavar i fortet, och tunnlarna under marken som leder till fortet vittnar om att några (fångar eller slavar) vid tillfällen befunnit sig i tunnlarna och sedan fortet. Dessutom har Ussher fort klassats som världsarv av UNESCO med motiveringen att slavar passerat fortet. Kanske är dessa två sidor av myntet ett exempel på att guiden på museet fått sin kunskap via böcker från koloniseringens tid (alltså UK), medan lokalbefolkningen lärt sig historia genom generationer och troligtvis släkt som föll offer för slavhandeln..? 

Hur som helst, Ussher fort användes som fängelse till 1993 när se sista fångarna flyttades till nya anstalter eftersom UNESCO krävde att platsen skulle fungera som ett världsarv och möjlighet för människor att besöka och lära sig om dess historia. 

Generaliserat kan man säga att lokalinvånare i James town inte blev tagna som slavar, på grund av den relation folket skapat med ägaren av fortet och holländarna. Lokalinvånarna hjälpte till och med holländarna bygga upp fortet på nytt efter jordbävningen. Fängelset har en fristående byggnad med celler, 17 uppe och 17 på första våningen. Varje cell kunde hålla upp till 20 fångar, och är ungefär 4x5 meter. Fångarna fick lära sig vissa typer av hantverk, exempelvis att sy. Detta för att kunna ha erfarenhet när de släpptes från fängelset. 

itterna skiljde sig från andra europeiska länder under slavhandeln, på så vis att britterna tog beställningar från andra länder eller markägare och skickade slavarna dit för arbete, medan andra europeiska länder ägde slavarna och skickade dem till sina egna Marker och kolonier. 

(null) (null) (null) (null) (null) (null) (null) (null) (null) (null) (null) (null) (null) (null)

Hamnen nedanför fortet. I dagsläget bygger kineserna en ny hamn för att kunna expandera sin fiskeverksamhet. Ännu ett kinesiskt projekt som tar död på lokalfolkets företag och möjlighet att vara självständiga..
Kinesernas hamnprojekt. Förväntas vara klart 2028-2029.
Lol
(null)


Tunnlarna under Jamestown användes som redskap för att manipulera och straffa människor (slavar och andra fångar). När slavarna väl gick ner i tunnlarna kom du inte upp förens de gick på en båt för att föras bort till vars de var tänkta arbeta. Fångarna som fördes ner i tunnlarna hamnade där som en form av bestraffning, innan eller under tiden de var fångar på fängelset.  

(null)

Det var en intressant tour, tyvärr fick vi inte så jättemycket info från ’guiden’ som vi hoppades på. Då han växte upp i området hade vi hoppats på lite mer info om kultur, specifika aspekter som verkligen gör att Jamestown skiljer sig från andra områden. Och så vidare. Men men, kvinnan på Ussher fort var åtminstone väldigt informativ!