JORDENS ALLA HÖRN OCH KANTER

- En resa som börjat med pass, pengar och piljett

HEM LJUVA HEM

Kategori: Allmänt

En update: vi är hemma. 
I onsdags checkade vi ut från sviten på Zanzibar, tog färjan över till fastlandet och åkte vidare till flygplatsen. Fjorton timmar senare landade vi på Kastrup där Anders stod och väntade. 
 
Jag hoppade inte många timmar senare på ett tåg upp till Falun där jag överraskade både syster och bästa vän. I lördags överraskade jag släkt och mormor på födelsedagskalas, vilket varit anledning till att ni inte fått veta något.
Hur som haver, tack till er alla som följt oss härigenom. Ni gjorde resan tio gånger bättre genom alla kommentarer och all kärlek. 

VI ALLA VÄNTAR PÅ BÄTTRE TIDER I AFRIKA

Kategori: Allmänt

Vi har med tiden hunnit fundera väldigt mycket på det här med Afrika, afrikaner och den så kallade "tredje världen". Vi har tappat räkningen på hur många gånger vi ställt frågan "vad väntar vi på?", och vi lyckades fånga en situation på bild som beskriver Afrika så himla bra. 

MEN AT WORK. 

Jaså, vilka då? Var är dessa arbetande män? Jo, dessa men satt på pallar en bit bort och gjorde absolut ingenting. Det är så det ser ut överallt här nere. Folk ligger i diken och sover, sitter och tittar på en vattenslang som vattnar av sig själv, och varje kassa i mataffären har tre personer. En som scannar, en som tittar på och en tredje som lite halvdant packar ned varorna i påsarna, tills du själv hunnit betala och packat det mesta själv. Det här med att effektivisera samhället har inte nått fram här, folk gör så lite de möjligen bara kan, och undrar trots detta varför samhället inte utvecklas. Stora delar av befolkningen sitter bara och väntar på att någon annan ska ta saken i egna händer och förändra och förbättra åt dem. Vi har lite svårt att greppa detta, men börjar förstå varför allt tar så lång tid hela tiden - folk bryr sig helt enkelt inte om att försöka skynda på eller vara i tid. Hakuna matata som de säger, ingenting är något bekymmer om du bara tar det lite piano. Typ. 

ZANZIBAR TOWN, SISTA KVÄLLEN I PARADISET

Kategori: TANZANIA

Vi klev ännu en dag upp med tuppen imorse. Packade ihop det sista, åt frukost och checkade sedan ut. Nu tror ju ni att vi klev upp klockan sju och checkade ut en timme senare, men nej absolut inte. Vi klev upp klockan sju, helt rätt. Men sedan, ja sedan väntade vi på frukosten i nästan en timme innan den var redo för servering. Vi har de senaste dagarna väntat i mer än fyrtio minuter på lite äggröra och bröd. Afrikanskt, på alldeles för hög nivå. 

Hur som helst, vi betalade, slängde upp ryggorna på ryggen och knatade de två kilometrarna upp till byn. Där uppe slängde vi upp ryggorna på taket och hoppade själva på det inbyggda flaket som bildade en dalla dalla. En dalla dalla är kollektivtrafiken här nere, en minibuss (i det här fallet ett flak) med alldeles för mycket folk. En minubuss i Afrika har inget "max antal personer", här nere gäller uttrycket "finns det hjärterum, finns det banne mig alltid stjärterum". Och ja, nog fan fanns det hjärterum alltid, det andra tvivlade vi ganska hårt på medan benen klämdes ihop och jag inte hade något som kallas höfter. Nej där gick det allt att trycka in både en fet tant och en skrikande bebis.
Hur som helst. Dryga timmen senare klev vi av vid hamnen i Zanzibar town, köpte biljetter till färjan och åkte sedan vidare till resans hittills flådigaste hotell. Ett arabinspirerat, 5-stjärningt strandhotell, där vi checkade in i en svit. Tack Anders! 

Vi gick ut en sväng, jag fick en hennatatuering på handen och Oskar skrev "leksand ❤️" på armen, en jätteful tatuering som sitter kvar i cirkus två veckor. Pin värre att resa med honom framöver... Efter allt ståhej landade vi på en takbar med varsin drink, en förrätt som sedan övergick i varm- och efterrätt. Fantastiskt gott! Än en gång, tack Anders! 
Nu väntar en gudomlig natts sömn innan vi imorgon checkar ut för att sedan lämna Zanzibar, mot nya destinationer! 

Takterassen med varsin drink! 

Oskars (extremt fula) tatuering... 

Vi tycker att allt känns så billigt, men det är ju egentligen ganska dyrt i slutändan...