JORDENS ALLA HÖRN OCH KANTER

- En resa som börjat med pass, pengar och piljett

EN DAG VID POOLEN

Kategori: ZAMBIA

Jag vaknade igår, mörbultad, blåslagen och allmänt förstörd, klev upp och gick iväg till affären. Ramlade över lite kött och insåg hur billigt det är här nere, vi fick nästan ett halvkilo lövbiff för ungefär 14 svesnak kronor(!), köttet höll jag hårt i och gick vidare mot kassan. Oskar vaknade lika mörbultad han, vi åt en grötfrukost som plåster på såren och bokade sedan en så kallad "svensk massage" på spaavdelningen här på Jollyboys backpackers. En timme senare intog vi varsin plats i solen nere vid poolen. Jag pressade på bra medan Oskar gjorde både det ena och det andra för att slippa ligga i värmen. Vi käkade kyckling till lunch, i ett försök att passa in bland alla afrikaner, rundade av med lite vattenmelon och apelsin innan vi forsatte pressa i varsin solstol.
Framåt eftermiddagen gick vi ner mot shoppninggatan, målet var en marknad lite längre bort, vi gick flyktigt genom alla butiker innan vi vände, några vykort senare men ingen magnet knatade vi hemåt igen. Jag lagade middag som åts framför fotbollstv och somnade ganska tidigt därefter. Det är jobbigt att sola! 

Nu ska vi snart kliva upp och äta gröt, mmm. Senare idag åker vi iväg med Jollyboys och spelar fotboll på ett barnhem, spännande! 

FORSRÄNNING PÅ ZAMBEZI+SUNSET CRUISE

Kategori: ZAMBIA

Okej. Nu ligger Frida bredvid mig och sover. Igen. Jag noterar insomningstidpunkten 20:46 och försöker komma på saker att göra nu när jag inte har någon att prata med. Jag bestämmer mig för att uppdatera bloggen åt Frida: 

Igår kl 06:30 ringde klockan. Det var dags att laga gröt för att ha något ordentligt i magen. Idag skulle vi nämligen forsränna på Zambezi. Zambezi är nämligen, enligt många, världens bästa plats för det ändamålet. En minibuss kom och hämtade oss kl 07:45 (han var en kvart tidig, både jag och Frida nöp oss i armen) och tillsammans med fyra danskor och en svenska åkte vi till ett hotel där organisatörerna höll till. Där väntade ytterligare ca 30 personer som också skulle forsränna. Guiderna berättade om alla säkerhetsåtgärder och hur viktigt det var att inte få panik om du ramlade av båten, höll på att drunka eller blev uppslukad av ett virvelvindshål etc. Jag kan tänka mig att det var ungefär såhär soldaterna under D-dagen kände sig; förberedda inför olika sätt att dö på. 

Nåväl, vi satte oss alla i en minibuss och körde ner mot floden. Den låg ungefär 30-40 minuter bort. Jag gissar dock på att sträckan var högst 5 km lång, majoriteten av tiden spenderades nämligen på en väg med så många hål och gropar att den mer såg ut som en motorcrossbana. Vi snirklade oss fram genom den afrikanska landsbygden i ca 20 km/h. Längs vägen var det fullt med små trähyddor och barfota ungar som vinkade mot bussen. 

Väl framme fick vi klättra nerför ett stup innan vi till sist nådde floden. Vi satte oss i gummibåten, fick en snabb genomgång och sen var vi på väg. Ganska snart kände vi att vi var i naturens våld. Starka strömmar slet tag i oss samtidigt som enorma vågor kastade runt oss som om vi inte vägde mer än en fjäder. Turen längs floden bestod av 15 s.k "rapids", vissa nummer hade dessutom både A, B och C. Det var under dessa rapids som de starka strömmarna och enorma vågorna höll hus. Däremellan var det lugnt vatten och en fridfull paddling. Olika rapids hade olika svårighetsgrader, 1-5. På de som var nivå 5 var det bara att hålla fast sig hårt och hoppas på att båten inte skulle välta, vilket den dock gjorde ett par gånger. Då var det bara att hålla fast hårt i båtens rep och tillsammans vända på den igen. På frågan "Har någon någonsin dött här" svarade guiden att "det får ni fråga efteråt". Det visade sig efteråt att det hände ibland, men inte jätteofta. Han gjorde nog rätt som höll inne på det svaret tills vi var i land.

Hur som haver, upplevelsen i sin helhet var extremt rolig. Det var intensivt och adrenalinpumpen jobbade på högvarv. Jag kan bara tala för mig själv dock. Jag vet att Frida stundtals tyckte det var obehagligt med de plötsliga kallduscharna och stora vågorna som slängde en överbord. Oavsett vad så är vi båda väldigt stolta och glada över att kunna kryssa av "Forsränning på Zambezi" från vår lista. 

Därefter kördes vi tillbaks till hotellet där vi fick lite mat samtidigt som vi kollade på bilder och filmer från dagen. Vi satte oss ner och inväntade nästa aktivitet: ytterligare en Sunset Cruise. Vi hade nämligen köpt oss en kombo som innehöll forsränning och sunset cruise. Den här gången valde vi dock något som var mer av en partycruise, men det var trevligt det också. Fri alkohol, braii och lite snacks ingick. Vi hade som mål att konsumera en mängd alkohol som gjorde att vi skulle gå plus minus noll på den här turen, rent prismässigt. Vi kämpade tappert men vi lyckades inte på grund av, ehm, tidsbrist.. Längs vägen fick vi dock se både flodhästar, krokodiler och ännu en enastående solnedgång så det var absolut värt pengarna. 

Därefter försökte vi föra en konversation med danskorna men vi gav snart upp och konstaterade att dom hade nog druckit för mycket för det enda som kom ur deras mun var typ "brööe" "luuueöööäää" och "kruue". Svenskan fick agera tolk men hon var från Lomma så Frida hade svårt att förstå även henne. Vi kom tillbaks till hotellet, drack några cider och gick sen och lade oss, ömma och slutkörda efter en lång dag. FRÅN ZIMBABWE TILL ZAMBIA, EN NY GRÄNS MED ANDRA ORD

Kategori: ZAMBIA

Tillbaka till rätt dag och rätt tid; igår kväll åt vi som sagt middag på Mama Africa. Jag åt krokodil och Oskar game of the day. Det var ett antilopliknande djur i långkok. Det var gott, men inget var fantastiskt. Mitt kött var snustorrt och Oskars kött var inte alls så mört som man förväntat sig av ett långkok. Middagen var trevlig, livemusik med en trummis som höll en helt annat takt än övriga bandmedlemmar. Han bakom de afrikanska trummorna gäspade, gitarristen hördes inte och synthen hördes lite väl mycket. Basisten höll en egen rockkonsert, solon lite här och var, för att inte tala om framträdandet i form av böjning på benen, snurrar hit och dit samt basen i armhålan. Han var suverän! Vi knatade hemåt och jag somnade på stört medan Oskar tog en cider med bartendern. 

Imorse startade vi dagen med gröt (vaaa, vad säger vi nu?! Gröt? Igen?) yes mina vänner, gröt igen. Idag en ny smak. Vad är det, typ tionde påsen med gröt vi käkat nu? För att inte nämna att jag köpte två paket att ta med hem igår samt ett tredje för frukost här nere. Vi gick alltså genom stan med tre kartonger gröt under armen, inte alls underligt. Vi diskuterade inte alls risken med att bli stoppad i tullen för att smuggla Jungle oat. Nej absolut inte! 
Apropå tull och gränser... Vi käkade lunch på samma ställe som vi drack te på igår eftermiddag, såå god mat! Vi gick hemåt för att hämta väskorna, och precis utanför backpacket stöter vi på en babian och två vårtsvin endast några meter från oss. De grötade omkring i jorden och hade sig, och folk passerade som att det inte alls var något underligt! Vi stannade till, fotade lite och gick sedan vidare. 

Väl framme vid gränsen stämplade vi passen, slängde upp ryggorna på Oskars axlar (jag bar bara lättvikten idag, ryggen orkade inte mer) och började sedan knata över bron. Väl framme vid Zambias gränspost förväntade vi oss en evig väntan, som vanligt. Vi pustade ut och gjorde oss redo, den här gången hade vi ju verkligen all tid i världen. Det var mitt på dagen och vi hade varken en transport eller aktivitet som väntade på andra sidan. Självklart var det klart på tre minuter den här gången. Vi lämnade fram passen, betalade femtio dollar och fick snabbt våra visum stämplade och klara. Vi landade endast några minuter senare i en taxi som tog oss till Livingstone och Jollyboys backpackers där vi sitter nu. Vi checkade in och gick sedan för att handla lite, vi hade ju bara 1,5 kilo gröt i ryggorna. Hemåt gick vi en stund senare med bönor, tomater, ris och 1kilo Jungle oat gröt. Mumma. Vi räknar timmarna tills frukost! 
Imorgon (efter frukosten förstås) åker vi iväg för white water rafting (forsränning) och sedan en ny sunset cruise med braii och roligheter! 

Vårtsvinen utanför backpacket! 


På väg över bron till andra sidan! Detta är ingemansland, en kort bit av bron! 

Fallen, lika mäktigt varenda gång!