JORDENS ALLA HÖRN OCH KANTER

- En resa som börjat med pass, pengar och piljett

CARTAGENA SIGHTSEEING

Kategori:

Landets historia sträcker sig cirka 3500 år f.kr av ockupation av olika folkgrupper. Amerindians har varit det främsta folket här som blandades mellan amerikaner och indians från söder. Landet har cirka 600 km kustremsa mot karibiska havet. På 1500-talet kom spanjorerna och koloniserade landet och med sig hade de väldigt många slavar från Afrika. Detta ser vi tydligt även idag då Colombia (framförallt längst kusten) har väldigt många svarta invånare.  Självständighet för Colombia kom redan 1809-1813 beroende på vilken stad man ser på, olika städer vann självständighet vid olika tillfällen. Jämfört med länder i Afrika som blev självständiga först andra halvan av 1900-talet är Colombia väldigt tidiga och så även många andra sydamerikanska länder som de flesta alla vann självständighet under 1800-talet. 

Slaveri förbjöds i Colombia vid självständigheten, men redan dessförinnan hade ägaren möjlighet att frigöra slavarna (förstås). 10% av befolkningen har afrikanskt ursprung, vilket motsvarar 5 miljoner, och 0.8% är urfolk av totalt 19 tribes. Finns en liten by i södra delen av landet som är den första afrokaribiska byn någonsin - San Basilio de Palanque (i folkmun oftast endast Palenke). Palenke-community startades redan 1619 när Domingo Bioho flydde in mot skogen med cirka 30 andra förrymda slavar. De slogs mot spanjorerna som så småningom gav byn benådning mot att de inte välkomnade fler förrymda slavar eller försökte frita några när de ankom till Cartagena. Detta levde byn självklart inte upp till, men spanjorerna hänga Bioho för förräderi mot spanska kronor. Dock fortsatte Palenke växa, frita fler slarvar som anlände och fortsatte dessutom strida mot kronan som till slut inte hade något annat val än att erkänna byn som den var och låta dem vara i fred. De slavar som hade frigjorts skulle förbli fria. 

Cartagena Wall: Muren runt staden och fortet var för att skydda staden och invånarna från pirater och andra fiender som främst kom från UK och Europa. Det var en ökänd pirat framförallt som kom cirka var fjärde månad och försökte råna staden och andra karibiska hamnar och öar (varifrån idéen till pirates of Caribbean kom). Idag talas cirka 200 språk i landet som härstammar från olika delar av Afrika främst. Portugiserna förde hit slavarna och sålde dem till spanjorerna genom ett avtal från 1484. En del  av muren av historiska centret av Cartagena. Muren har loopholes och checkpoints och flankerar det karibiska havet i väst, en av de först planerade mur av Cristóbal de Roda med ändamålet att skydda stranden som länkar samman staden med vattnet. 

Parque del centenario: vad vi på svenska skulle kalla stadspark, ligger ganska mitt i gamla stan och påbörjades 1811. Parken stod färdig och öppnades 1911 och har massor av sengångare och även några apor. Hur sengångarna hamnade där är en historia i sig, för länge sedan påträffades de vid en polisgenomsökning av ett fordon som smugglade djur. Polisen visste inte vars de skulle göra av djuren och placerade dem därför i denna park. De har installerat sig och bor här sedan dess, kommer ner från trädtopparna en gång i veckan för att uträtta sina behov. 

Mitt i gamla stan ligger Casa de la inquisición - museo historico de Cartagena. Byggnaden stod klar 1770 och anses vara den största arketektiska skatten i cartagena, och många av stadens ståtliga byggnaders fasader, balkongen och kyrkor påminner om denna byggnad. Byggnaden användes för att fördöma brott mot religiös tro och byggnaden utgjorde the head Office för heliga ändamål ända fram till 1811 när det lades ner. Idag är det ett museum för stadens historia. Tyvärr var det klent med utställningsföremål, vilket förklaras med att byggnaden under 1990-talet blev bestulen då det på den tiden inte var någon säkerthet kring museet. Dessutom var ALL information på spanska, endast spanska. Så där gick jag runt och kollade på lite kartor och liknande men kunde för mitt liv inte riktigt förstå vad jag tittade på eller vilken information jag borde fått ut av det… 

Så vad mer? Jag gick runt i stan och njöt av alla färger, växter och fantastisk gatukonst. Otroligt. Detta gjorde jag även dagen efter, då tillsammans med en India (vän från UK). Vi gick över halvön till fastlandet och besökte Castillo de San Felipe de Barajas, ett fort med utsikt över hav och land runt staden och därtill även kanoner i alla riktningar. Skapligt varmt att gå omkring hela dagarna i 40-gradig sol, men det är väl det man får när man reser sommartid. Vi avslutade dagen med middag på en mysig fransk bistro med privat balkong. Jag käkade falafel som var jättegod och till det en flaska vitt. 

(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


Ingången till museet historico, och balkongerna som gett inspiration till resterande balkonger och fasader.

(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


KOMMENTARER:

  • Mormor säger:
    2023-07-12 | 21:42:33

    Villa bilder! Vilken fantastiskt vacker stad!! En njutning att se ! Kram

Kommentera inlägget här: