JORDENS ALLA HÖRN OCH KANTER

- En resa som börjat med pass, pengar och piljett

EL VALLE SAGRADO DEL 3

Kategori: PERU

Moray var Incas ’laboratorium’ där de tog fram olika läkemedel och diverse. Samtliga terrasser i detta område var fyllda med växter för läkekonst. Moray är beläget 3500möh, cirka 6 mil norr om Cusco stadscentrum. På siten kan man se att terrasserna bildas av 7 perfekta cirklar - för 7 chakra, 7 viktiga stjärnor (inklusive månen) som är det heliga talet i Incakulturen och även ett lyckonummer i många sammanhang världen över än idag. Mellan varje terrass skiljer sig temperaturen 0.5 grader, precis som i Ollantaytambo. På den här platsen finns inga tempel eller byggnader utan var endast tillför jordbruk och då främst läkekonst. Siten byggdes under 1420-1430-talet och tog ungefär 30 år att slutföra. 

(null) (null) (null) (null) (null) (null) (null) (null) (null) (null)











Salineras de Maras: 

Marasfolkets område där det utvinns salt i första hand. Istället för att vara en enda stor sjö med salt är det många små pooler i olika färger - för olika typer av salt. De bruna poolerna exempelvis används inte för matlagning utan endast för kroppsligt bruk i saltskrubb, ansiktsmasker. spaprodukter etc. Saltet utvinns under torrsäsongen maj-okt, under regnsäsongen är poolerna för smutsiga för att kunna utvinna saltet. Salineras ägs av folket i byn och enda sättet att få tillgång till saltgruvorna är genom att gifta sig med någon i byn och således bli del av folket. Gruvorna har alltså vandrat i generationer. Till skillnad från Himalayasaltet som innehåller 8 mineralet innehåller saltet från salineras 32 olika mineraler och smaken skiljer sig beroende på hur det tillreds och vilka mineraler som tillåts ta plats. 

Salineras de Moras är som sagt en del av Morasfolkets område och kultur och för att som turist komma in på området betalas en liten avgift på cirka 60kr som går till Morasfolket som byggt balkonger och utkiksplatser runt om saltpoolerna. Här i området fick vi även testa choklad och salt, tillsammans med de olika typerna av majs som finns i Peru. 

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)


Kommentera inlägget här: