JORDENS ALLA HÖRN OCH KANTER

- En resa som börjat med pass, pengar och piljett

EL VALLE SAGRADO DEL 2

Kategori: PERU

Ollantaytambo:

När spanjorerna intog Cusco och Valle de Sagrado var det hit kungen och folket flydde, upp för bergsväggen till toppen varifrån de sedan kastade stora stenar ner på spanjorerna när de försökte klättra upp. Kriget pågick i 40 år innan spanjorerna tog makten över området och då styrde över hela Cusco-regionen. De stora stenarna kan väga upp till 90 ton, och transporterades från det steniga berget ner till dalen, över ån och upp till detta tempel. En sträcka på 7km. Ingen vet hur de tog stenarna över ån då det inte finns några rester från broar exempelvis. En teori är att rep bands runt stenarna och sedan drogs men det är som sagt endast en teori. 

På toppen av detta minirike finns en vägg som kallas solstenen. Om man drar ett snöre från denna sten rakt åt varsitt håll passerar snöret pyramiderna i Egypten, en ö i pasific ocean där ett tempel fanns samt helt vägen bort till Australien. Hur detta kommer sig har ingen lyckats svara på, speciellt då inga av dessa folk reste över världen på den tiden. Kan det förklaras genom att samtliga folk levde efter solen, månen och jorden? 

(null) (null) (null) (null) (null) (null) (null) (null) (null) (null) (null) (null) (null) (null)



Chinchero: 

Arkeologisk site belägen på 3800möh. Chinchero är både en plats och ett folk som har en lång historia. Här besökte vi ett turistmål i byn där kvinnorna visar hur de förvandlar ull från Lamor till det kända tyget som bärs i form av ponchos, mössor, vantar, benvärmare och mycket mer. Ullen färgas med diverse naturliga föremål så som kokablad, kaktus, salt och blommor. Det kanske absolut häftigaste är kantusen som vi alla vet är grön, eller hur? När kaktusen infekteras av en parasit får den vita fläckar med svarta "stenar". Men här kommer magin in i bilden; när man mosar de här vita och svarta stenarna blir färgen mörkröd nästan lila, och genom att rubba salt eller aska i det röda reagerar ämnena och färgen ändras till antingen klarröd eller orange - hur coolt?? Och hur kom man ens på att använda en parasit till att färga ull, och sedan att tillsätta andra ämnen för att förändra färgskalan? Wow. 

Efter detta gick vi upp till toppen på kullen och kollade in själva världsarvet Chinchero, som består av en gammal by och en kyrka som delvis är ett gammalt tempel men som på övre halvan är en kyrka från kolonitiden. På torget står ett stort stenkors som spanjorerna använde för kollektiv bestraffning. Om någon inte ville hänge sig till den katolska tron straffades denne framför resten av folket genom slag mot korset, som blev en brutal uppvisning av vad som händer när man inte lydde order och därmed var poängen att skrämma resten till att konvertera till den katolska tron. Korsets placering är även strategisk på den högsta punkten ovanpå Chinchero-folkets byggnad för att visa att den katolska tron var överordnad den lokala kulturen. Inne i kyrkan finns det massor av målningar av Jesus och kristendomen, men med andra ansiktsdrag, hudfärg och andra kännetecken vars ändamål var att skapa igenkänning för lokalfolket. Om de kände igen sig själva i religionen skulle det underlätta konverteringen eftersom det visade att katolska kyrkan inte endast var spansk. 

En fun fact: 

Alla byggnader från Incas har fönster som är i linje med solen, månen, stjärnor och planeter - rymden och universum. 2016 upptäcktes en planet mellan två andra som såg ut att ha förutsättningar som jorden, och denna kallade Incas för apo långt innan teleskop upptäckte planeten. 

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)


Kommentera inlägget här: