JORDENS ALLA HÖRN OCH KANTER

- En resa som börjat med pass, pengar och piljett

W.E.B Du Bois

Kategori: GHANA

För några dagar sedan tog jag med mig Martijn från Nederländerna till Du Bois center, för mig är det himlariket att gå runt och mysa bland historia, plakat och mäktiga citat. Du Bois var sociolog, historiker och människorättsaktivist, född i US men levde delar av sitt liv här i Ghana där han 1963 avled. Han var tidigt i framkanten vad gällde panafrikansk historia och aktivism, han samlade 29 svarta ledare och bildade Niagara movement. Så småningom upplöstes denna rörelse och istället bildades NAACP - national association for the advancement of coloured people. Han förespråkade svartas rättigheter, ett fredssamhälle och socialism. 

Min stackars kompis hade googlat och trodde vi skulle till ett krigsmusem men little did he know, istället fick han cirka tre timmars föresläsning om panafrikanska unionen, rättighetsdebatter och sociologi. Jag tror dock han tyckte om delar av undervisningen, vi vet ju alla vem Malcom X är, och Du Bois var Malcom X största förebild och inspiration. 

Efter detta center tog vi en paus innan jag drog honom vidare till "ambassaden" för diaspora community här i Accra. Där flörtade vi till oss en liten tour och fick diverse information om de fyra olika flaggorna, några exempel på ärenden de hanterar och även lite historia. Bland annat hittade vi en karta över kontinenten som målar ut vilka tillgångar vardera land har, och den kartan ville jag definitivt ta med mig hem! Jag fick en timme att studera och läsa, sedan hade Martijn ledsnat tillräckligt för att dra mig hemåt. Nåväl, betyget var högt- en mycket bra dag! 

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)