JORDENS ALLA HÖRN OCH KANTER

- En resa som börjat med pass, pengar och piljett

FRÅN ZIMBABWE TILL ZAMBIA, EN NY GRÄNS MED ANDRA ORD

Kategori: ZAMBIA

Tillbaka till rätt dag och rätt tid; igår kväll åt vi som sagt middag på Mama Africa. Jag åt krokodil och Oskar game of the day. Det var ett antilopliknande djur i långkok. Det var gott, men inget var fantastiskt. Mitt kött var snustorrt och Oskars kött var inte alls så mört som man förväntat sig av ett långkok. Middagen var trevlig, livemusik med en trummis som höll en helt annat takt än övriga bandmedlemmar. Han bakom de afrikanska trummorna gäspade, gitarristen hördes inte och synthen hördes lite väl mycket. Basisten höll en egen rockkonsert, solon lite här och var, för att inte tala om framträdandet i form av böjning på benen, snurrar hit och dit samt basen i armhålan. Han var suverän! Vi knatade hemåt och jag somnade på stört medan Oskar tog en cider med bartendern. 

Imorse startade vi dagen med gröt (vaaa, vad säger vi nu?! Gröt? Igen?) yes mina vänner, gröt igen. Idag en ny smak. Vad är det, typ tionde påsen med gröt vi käkat nu? För att inte nämna att jag köpte två paket att ta med hem igår samt ett tredje för frukost här nere. Vi gick alltså genom stan med tre kartonger gröt under armen, inte alls underligt. Vi diskuterade inte alls risken med att bli stoppad i tullen för att smuggla Jungle oat. Nej absolut inte! 
Apropå tull och gränser... Vi käkade lunch på samma ställe som vi drack te på igår eftermiddag, såå god mat! Vi gick hemåt för att hämta väskorna, och precis utanför backpacket stöter vi på en babian och två vårtsvin endast några meter från oss. De grötade omkring i jorden och hade sig, och folk passerade som att det inte alls var något underligt! Vi stannade till, fotade lite och gick sedan vidare. 

Väl framme vid gränsen stämplade vi passen, slängde upp ryggorna på Oskars axlar (jag bar bara lättvikten idag, ryggen orkade inte mer) och började sedan knata över bron. Väl framme vid Zambias gränspost förväntade vi oss en evig väntan, som vanligt. Vi pustade ut och gjorde oss redo, den här gången hade vi ju verkligen all tid i världen. Det var mitt på dagen och vi hade varken en transport eller aktivitet som väntade på andra sidan. Självklart var det klart på tre minuter den här gången. Vi lämnade fram passen, betalade femtio dollar och fick snabbt våra visum stämplade och klara. Vi landade endast några minuter senare i en taxi som tog oss till Livingstone och Jollyboys backpackers där vi sitter nu. Vi checkade in och gick sedan för att handla lite, vi hade ju bara 1,5 kilo gröt i ryggorna. Hemåt gick vi en stund senare med bönor, tomater, ris och 1kilo Jungle oat gröt. Mumma. Vi räknar timmarna tills frukost! 
Imorgon (efter frukosten förstås) åker vi iväg för white water rafting (forsränning) och sedan en ny sunset cruise med braii och roligheter! 

Vårtsvinen utanför backpacket! 


På väg över bron till andra sidan! Detta är ingemansland, en kort bit av bron! 

Fallen, lika mäktigt varenda gång! 


 

KOMMENTARER:

 • Maria H säger:
  2015-05-28 | 22:50:39

  Vilka underbara berättelser och bilder ni bjuder oss på! Blir så sugen på att göra en sådan resa på den afrikanska kontinenten. :-)

 • Lena säger:
  2015-05-28 | 22:53:16

  Häftigt att gå över gränsen. Tur Frida att du har gentlemannen med dig som kan bära tungt. 👍👏 Hade väl inte trott att man åkte till Afrika för att handla havregrynsgröt.... Ha det fortsatt bra och ta hand om er

 • mormor o morfar säger:
  2015-05-29 | 17:56:55

  Vilka upplevelser och vilka bilder ni består oss med! Tänk att få göra en sådan resa! Kram

Kommentera inlägget här: