JORDENS ALLA HÖRN OCH KANTER

- En resa som börjat med pass, pengar och piljett

HOA LO PRISON - HILTON HANOI

Kategori: VIETNAM

Idag hade vi ett mål, vilket var Hoa Lo prison- eller Hilton Hanoi som det kallades under en period. Hoa Lo är från början ett fängelse som fransmännen byggde för att fängsla vietnamesiska politiker, och som sedan användes av vietnameserna för att fängsla amerikanska soldater under vietnamkriget. 

Under fransmännens tid var det hemskt, riktigt brutalt att sitta där. Precis som de första fängelser förr i tiden förvarades det bra många fler människor än det egentligen fanns plats för, vilket innebar att de fick trängas på golvet bland sjukdomar och diverse hemskheter. Vietnameserna torterades, gavs dålig (och extremt lite) mat- härsket ris med insekter och härsket kött bland annat. Men förutom att många självfallet dog på grund av omständigheterna, använde vietnameserna utrymmet för att utbilda varandra och utveckla den politiska filosofin kring kommunism. De gömde brev, tidningar och skrifter i väggarna, diskuterade och stöttade varandra. Några av landets främsta namn inom politiken och historien satt fängslade just på Hoa Lo. 

Vad som sedan var under krigstiden när de amerikanska soldaterna hölls fångna där tog vi med en liten nypa salt. Enligt informationen vi fick skulle det varit mer som en resort, med väldigt bra mat (de lagade exempelvis julmiddagar med fina råvaror), och amerikanarna fick ordentlig sjukvård, spela basket och andra sporter, etc. de levde life med andra ord, tills vietnamesiska styret gemensamt med Amerika beslutade att skicka hem soldaterna. Det fanns många foton, med citat från de amerikanska soldaterna som talar för att de trivdes som fisken i vattnet på Hoa Lo. Och därifrån kommer namnet Hilton Hanoi- det var som att bo på Hilton. 

Summan av kardemumman; väldigt intressant utflykt, fängelser och sådana bitar av historien är ett av mina större intressen (vet ni som följde min senaste resa i Afrika). 

Användes vid avrättning, ute på gatan för att skrämma folket.

En av de mindre cellerna, där allt för många människor satt.

Här satt vietnameserna fast med fötterna.

(null)

(null)

Underjordiska gångar som många vietnamesiska fångar lyckades fly genom.

Fängelset i minatyr.

(null)

(null)

KOMMENTARER:

  • Mormor säger:
    2018-04-16 | 18:09:53

    Tack för mycket innehållsrika rapporter.👍Hoppas få en föreläsningskväll när du kommit hem😛,Ha en bra sista dag och välkomna hem båda två! Kram😍

  • Mormor säger:
    2018-04-16 | 18:14:05

    Tack för alla innehållsrika reserrapporter!👍Hoppas på föreläsningskväll, när du kommit hem😛 Ha en bra sista dag och välkomna hem båda två!😍Kram

Kommentera inlägget här: