JORDENS ALLA HÖRN OCH KANTER

- En resa som börjat med pass, pengar och piljett

EN LÅNG TURISTDAG I HANOI

Kategori: VIETNAM

Peuw. Igår gick vi cirkus tre mil totalt, yes jag har blåsor på tårna och fötterna våra är svullna som aldrig förr. Halva sträckan (om inte mer) avverkades i tofflor/sandaler... 

Vi började morgonen med en promenad mot Ho Chi Minh’s stilt house, museum och mausoul och möttes av en kö som hette duga. Herregud vad mycket folk det var, och kön var säkert en packad ullaredsdag x5. Dessutom regnade det. Vi fick snabbt dra på oss våra ponchos och traska vidare, muséet var det enda vi avverkade. 

Vad tyckte vi? Jo, spännande och intressant. Jag visste inte så mycket om Uncle Ho innan det här, men nu vet jag desto mer om vilken stor man han är här i Vietnam, och vad han betytt för landet rent politiskt och filosofiskt. 

Därefter traskade vi ned mot Women’s museum, eftersom det skulle vara stängt idag. Där packades vi med ytterligare information och upptäckter. Väldigt intressant att få ett kvinnoperspektiv på saker och ting, få läsa om vad kvinnan betytt genom tiderna, hennes roll både då och idag. Bland annat såg vi en kort dokumentär om kvinnor på gatan- de som säljer frukt, buttor (burkar), små munkar etc. och efter den filmen har vi helt ändrat uppfattning om de som försöker sälja på oss allt möjligt, jag har aldrig tänkt på att de bor hemifrån i långa perioder för att försörja familjen, och hur långa dagar de faktiskt har. Många börjar med marknad vid 2.30 på morgonen, och går "hem" tidigast 19 eller när de sålt allt för dagen. Allt slit, för så lite pengar. Wow. 

Därefter fikade vi, och emellan de två muséerna åt vi lunch. Till sist kom vi hem, vilade någon timme innan vi traskade ut igen för helgmarknad och middag. Runt tolv var vi redo för sängen, cirka 40 000 steg senare. Givande dag dock, mycket nöjda! 

(null)

(null)

(null)

Women’s museum

Folks berättelser från krigstiden och tiden under fransmännens styre.

(null)

Uncle Ho

Olika stammar och byar har olika hattar för barnen, där de olika broderierna skiljer distrikten åt.

Kommentera inlägget här: