JORDENS ALLA HÖRN OCH KANTER

- En resa som börjat med pass, pengar och piljett

CAO DAI TEMPEL OCH CU CHI TUNNLARNA

Kategori: VIETNAM

Peuw. Gårdagen gick i ett, även om stora delar av dagen spenderades på en buss. Vi började 7.30 med att åka buss i ett antal timmar bort mot Cao Dai tempel, vilket hör till religionen cao daoisn som grundades 1920. Religionen är en mix av bland annat buddhism, kristendom och islam, med målet att skapa den ultimata religionen. Ordet cao daoisn betyder "high place or abode". Väl där fick vi se en religiös sermoni, innan vi åkte vidare mot Cu chi tunnlarna. 

Den guide vi hade var urkass på engelska, vi förstod ungefär 1/3 av vad han sa, vilket gjorde oss mer eller mindre besvikna på hela dagen. Det är först i efterhand vi förstår, när vi själva läst på om religionen och tunnlarna/vietnamkriget. Men men, så är det ju ibland. 

Väl framme vid tunnlarna fortsatte det gå i ett, Emmie gick ned i tunnelsystemet medan jag gick ovanför. Tunnelsystemet är totalt runt 20 mil, och under kriget bodde cirka 16000 människor där nere. Helt ofattbart. Vi fick se diverse fällor som vietnameserna gjorde, med målet att skada istället för att döda fienden. Detta för att det krävs fler män för att hjälpa en skadad soldat än en som är död (Emmie läser för mig i skrivande stund). Smarta de var. På plats i skogen testade vi även skjuta M16, sicket tryck det var. Kostade en del, men nu kan vi bocka av det på listan 😎 

Summan av kardemumman; intressant att ha varit runt och sett framförallt Cu chi tunnlarna, men besvikna över den extremt lilla fakta vi faktiskt fick ut. Dock hade vi inte velat missa det, så värt det? Svar ja. Läsa kan man alltid göra i efterhand! 

Några bilder från templet är allt jag har, fler bilder från tunnlarna kommer när jag fått igång ipaden. Håll till godo. 

Juste, på vägen dit stannade vi vid en work shop där de gör tavlor. Motiven tillverkas av äggskal och snäckor. Superhäftigt!

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)Kommentera inlägget här: