JORDENS ALLA HÖRN OCH KANTER

- En resa som börjat med pass, pengar och piljett

CAPE COAST CASTLE

Kategori: GHANA

Vi käkade frukost vid stranden, sicken utsikt! Efter det knatade vi iväg till Cape Coast Castle några hundra meter bort, fick en guidad tur och vilken berättelse. Känslorna stormade inombords, jag mådde illa efter ett par minuter. Mänskligheten äcklar mig verkligen ibland, att vi behandlar människor så som vi gjort och fortfarande gör, på grund av skillnader vi skapar. Bara för att. 


Turen tog oss genom fem bunkrar, på ungefär 15x5m, där runt 200 män bott tillsammans, i var bunker. Ljusinsläppet vid taket var hål där de slängde ned vatten, mat, kroppsvätskor och dylikt, vilket till sist steg till ungefär 45cm höjd innan det sipprade vidare. Ovanför den mörkaste bunkern låg kyrkan, den heliga platsen. "Heaven and hell on earth" som guiden sa. 

Vi gick förbi en igenmurad tunnel, i vilken alla slavar fördes för att komma till "the point of no return", vilket var båtarna som ledde dem till döden eller en okänd destination om de klarade av färden. Hemskt att se, och hemskt att höra om. Men ack så viktigt. Just slaveriet är en del av historien vi sällan läser om. Just det i Cape Coast pågick under några hundra år, och runt 60 miljoner människor dog. Ofattbart. 

När vi passerade kvinnornas bunker brast det för mig. Här fick vi höra historien om hur runt 300 kvinnor och barn trängdes bland alla kroppsvätskor och sjukdomar. Ett par valdes ut av soldaterna för att få duscha av sig, äta och klä upp sig. För att sedan besöka britternas rum för att bli förgripna på. De kvinnor som vägrade låstes in i ett litet kolsvart rum under ett 10-tal dagar, för att lära sig och andra att det aldrig var acceptabelt att vägra någonting. Det var en fruktansvärd tur. Men som sagt, ack så viktig. Kommentera inlägget här: