JORDENS ALLA HÖRN OCH KANTER

- En resa som börjat med pass, pengar och piljett

EN DAG SOM TVÄTTÄKTA TURIST

Kategori: GAMBIA

Igår plockades jag upp av samma guide som dagen innan för en tur runt häromkring. Vi började i Bijilo Forest Park där det finns massa apor. Vi knatade omkring och matade aporna med jordnötter, som en tvättäkta turist. Men det lär man vara ibland, right? 

Vi åkte vidare till Crocodile Pool, vilket är vad det heter- en liten damm med ett hundratal krokodiler. Jag klappade en, konstig känsla när man klappade på sidan av magen. Jag har alltid tänkt på krokodilen som stenhård, men magen är supermjuk. Som en plastpåse man fyllt med äppelkräm, ungefär. Där fanns även några små lador med instrument, maskotar och vapen som berättade om Gambias historia och de olika stammarna. Kultur kan man aldrig få för mycket av! 

Nästa stopp var Lamin Lodge, ett litet ställe längs Gambia River där de "odlar" kammusslor. Visst ni förresten att de växer på träd? Jag hade inte en aning. Men jodå, det gör de allt. 

Vi åkte vidare, käkade lunch vid stranden, vilade lite och stannade till vid några marknader. Jag fick bland annat se och följa hur de färgar och målar bilder på tygstycken. Ni vet de där tygerna man kan köpa som tavlor, dukar etc.? Motivet målas på en dubbelvikt duk, med hjälp av färgat stearin. Duken har från början blivit färgad blå, för att kunna framkalla olika färger när stearinet kommer i kontakt med duken. Blå + gul = grön, blå + röd = brun, och så vidare. Smidigt och fascinerande vad de kan åstadkomma med så enkla verktyg! 

Sista stoppet för dagen var Gambias största fiskmarknad, som ligger i Tanji. Wow. Varenda dag runt 16-tiden kommer fiskebåtarna in, och på stranden står ungefär 4000 människor och väntar. Unga killar och tjejer springer fram och tillbaka med fyllda hinkar fisk, levererar till lastbilar där de packas bland is. De får sedan betalt i fisk själva, istället för pengar. Så smidigt! Men satan vilken syn, det var båtar och människor ÖVERALLT. Och sicken stress att få den färska fisken ivägkörd eller ispackad. Eftersom elektriciteten är ett sådant stort problem här nere går det inte att förvara fisken mer än den tid den fortfarande ligger kylpackad bland is, därmed blir den rökta fisken ett attraktivt alternativ. Och det är även därför det varenda dag står lika många människor vid stranden och väntar, eftersom det varenda dag finns magar att mätta. Tänka sig. 

Självklart, även jag har vänner.

(null)

(null)

(null)

Den här lille jäveln, girigast av de alla. Han har säkert 25 jordnötter i kinderna, men skulle ändå ha fler...

(null)

Paniken när det plötsligt dunsar ned en stor apa på mig, från trädet hade han bara hoppat rakt ned.

(null)

(null)

(null)

Marknaden har allt. Här inhandlas en hel omaka servis om så önskas.

(null)

Området runt halvön Banjul ser för det mesta ut såhär.

(null)

(null)

Några killar springer i vattnet, släpper av hinken till killen på stranden som springer till bilen. Så langar de mellan varandra.

Några av alla båtar

(null)

Bilen packas med is och fisk om vartannat

Tanji fish market

(null)

(null)

KOMMENTARER:

 • Lena säger:
  2017-11-02 | 22:20:28

  Vad roligt att få vara turist. Väldigt mycket du hann med. Vad gjorde du med apan på ryggen? Tur att någon kunde fotografera 👍😃

  Svar: Han ville ha mina jordnötter...
  Frida Johansson

 • Mormor säger:
  2017-11-02 | 22:34:29

  Vilka spännande rapporter du skickar!Tack! Hur förflyttar du dig - buss taxi ...? Hur kan de producera all is , när det är ont om el?👍😀Hoppas din förkylning givit med sig i hettan😎Kram❤️

  Svar: När du säger det, jag vet faktiskt inte. Antar att något större företag som har råd att ha generatorn igång 24/7 producerar och säljer isen! Gissar jag på! Förkylningen är bättre, hostan sitter kvar dock... kram ❤️
  Frida Johansson

Kommentera inlägget här: