JORDENS ALLA HÖRN OCH KANTER

- En resa som börjat med pass, pengar och piljett

GALONBUSSEN FRÅN TOFO TILL MAPUTO

Kategori: MOZAMBIQUE

03.30 ringde klockan. Vi krånglade oss ned från våningssängen och alla nät hit och dit, packade ihop det sista och gick mot bussen, som till vår stora förvåning stod redo och väntade. VAD ÄR DETTA? Är bussen verkligen i tid(??) ifrågasatte vi häpet och tittade förvånat på varandra. Ja, kära läsare, den slitna minibussen med turkosa galonklädda stolar var i tid. Men bli inte allt för ivriga nu, vilket vi blev när vi rullade iväg 04.13. Tretton minuter här nere är samma sak som att vara i tid, vi kunde inte varit mer i tid. Men det betyder ju faktiskt inte så mycket konstaterade vi till sist och lät den långa resan börja. 

Vi plockade upp folk lite här och var längs de mörka vägarna, alla ville de ta plast i galonbussen. Ibland plockades påsar, potatisar och ris upp. Utan folk. Volymen skruvades upp och galonbussen förvandlades till en partybuss. IGEN tänkte vi glatt. Först hade vi turen att hamna i partyvagnen på tåget och nu en partybuss. Är det verkligen sant?!? Den andliga musiken i form av några toner på repeat ekade i bakrunden av någon som predikade på ett främmande språk, på hög volym, medan vi försökte somna och glömma att klockan inte ens slagit fem. 

Tiden gick och vi guppade vidare på varsitt hårt galonsäte. Timme efter timme. Fler och fler människor. Vi konstaterade flera gånger att kyckling var relativt ovanligt i det här landet. Hmm. I Sydafrika kunde vi relatera allt till antalet kycklingar - tid, avstånd, mängd, antal osv. Allt handlade om grillade hela kycklingar. Hur som helst. Ett par timmar försent (vad trodde ni egentligen?) rullade vi in på stationen i Maputo för att återigen fraktas vidare i en taxi tillbaka till hotellet. 
Kommentera inlägget här: