JORDENS ALLA HÖRN OCH KANTER

- En resa som börjat med pass, pengar och piljett

BUNGY JUMP OCH PARTYTÅG

Kategori: SYDAFRIKA

... Vi satte oss i bilen som rullade mot Port Elizabeth. 
Vi stannade vid Bluekrans Bridge och sov någon timme innan det var dags för Oskar att kliva i selen, koppla fast linan och hoppa. Hoppa ut från världens högsta bungy jump-bro. Jag stod en bit ifrån med kameran redo och filmade det hela, mäktigt att se de små figurerna falla dessa 216 meter. "Sjukt jävla roligt" tyckte Oskar. Ja jo eller hur, lika sjukt jävla roligt när linan lossnar också eller? 







Vi petade plattan i mattan och for vidare mot P. E där bilen skulle lämnas, racern som inte bara rullade så fort han pallade utan även racern som skulle bli sen. Vi sa adjö och skyndade vidare till tågstationen för att köpa biljetter och hinna med tåget som dryga 20 timmar senare skulle släppa oss i Johannesburg. Den här allt för långa tågresan skulle vi avnjuta i vår sovvagn med lite god mat och allt det där. Trodde vi ja. Framme vid biljettkassan får vi veta att det endast finns 3-klass kvar, sittplatser. Jaha tänkte vi, jaja vi spar ju pengar i alla fall. Fett. Då kan vi lyxa till det med lite bröd och vatten, till och med någon liten frukt. Grymt.

Vi klev på tåget redan halv två då påstigningen började, hittade platser och påpekade att detta skulle nog gå bra, det handlade ju bara om 20 timmar. Haha jaja, eller hur. Halv fem gnällde jag över sittsår och Oskar var både hungrig och uttråkad. Tiden gick, inte fort men den gick. En minut i taget. Runt tidig kväll reste sig en man för att uppenbara oss alla andra. Vi behövde Gud och Jesus och allt det där ni vet. Alla i vagnen "yesade" och "ja'ade" och han gick sin väg efter "amen". Skönt tänkte vi, vi som försökte sova. Ja, men då hörni, ja då satte tanterna igång. Andliga sånger dånade i vagnen, det slogs på väggar i otakt och 24 tonarter samtidigt höll oss vakna i nästan 10 timmar. Förstår ni, nästan halva resan höll dessa afrikanska tanter igång. Juste, inflikar att vi satt på våra fula turkosa plastdynor i ungefär 23 timmar. Ingenting här nere är någonsin i tid, det är bara vi dumma turister som förväntar oss att en tågresa som uttalar sig ta 20 timmar ska ta 20 timmar och inte 23. Vi hade i alla fall turen att välja rätt vagn - partyvagnen. 

Väl framme i Johannesburg skulle vi ta oss till hotellet som i all hast blev bokat från Sverige. Vi hade en adress och alldeles för många värdesaker för att knata omkring i en av världens farligaste städer, typ. En man fann oss och tog med oss till adressen vi hade. Vi klev in genom dörrarna och såg framför oss ett paradis. Ett 4stjärningt hotell med både badkar och en flådig reception. Min mor kan det där hon ❤️. Hur som, vi åt flådigt både till middag och frukost, rullade i stort sett ut från hotellet och vidare mot stationen där vi hoppade på en turistbuss runt staden. Ni vet en sån där röd dubbeldeckare utan tak, där alla kineser sitter och fotar precis allt de ser? Exakt. En sån satt jag och Oskar på, utan kameror eftersom planen var att gå omkring. Vi hoppade av vid Apartheid museumet, jäklar vad det finns att veta om denna tid och dessa påhitt, det riktigt knyter sig i magen när man ser bilder och läser om det. Vi hoppade framåt eftermiddagen på ett snabbtåg till Pretoria där vi skulle couch surfa några nätter. 

KOMMENTARER:

 • Lena säger:
  2015-05-07 | 18:01:18

  Modigt av Oskar att hoppa!! Ser fram emot att få se filmen! Ni får vara med om mycket mörker vi. Kul! Det är vid sådana tillfällen som med er tågresa, man inser hur otroligt bra vi har det i Sverige... Bra med en mor som ställer upp ibland 👍😍

 • Bertil och Inger Nilsson säger:
  2015-05-07 | 21:54:16
  Bloggadress: http://Frulles.blogg.se

  Vad häftiga brallor du har Oskar, tycker mormor och morfar. Fick du dom för att du vågade hoppa från en så hisnande höjd?
  Men skämt åsido, ni får verkligen uppleva massor med spännande saker. Minnen för livet!
  Måste också få kommentera strutsridningen, bara den en upplevelse. Men stackars strutsen som är så ful. Om han åtminstone varit lite intelligent så hade han ju stuckit huvudet i sanden, och då hade ju ingen sett hur ful han är.
  Ja, vi skriver han. För vi tror nämligen att kvinnliga strutsar är vackrare.
  Ha det nu fortsatt bra båda två, och lycka till!
  Förresten. Frida, du skriver mycket bra och engagerande. Kul att läsa era berättelser.

Kommentera inlägget här: