JORDENS ALLA HÖRN OCH KANTER

- En resa som börjat med pass, pengar och piljett

FOTBOLL PÅ BARNHEM

Kategori: ZAMBIA

Hallå på er, kära läsare! 
Vi har varit helt slut de senaste kvällarna och inte orkat blogga. 

Hur som, fotbollen på barnhemmet; vi blev ivägskjutsade tvärs genom stan ut på "landet", det var bara tio minuters bilfärd men det var verkligen en helt annan värld. Asfalten byttes ut mot röd jord, stenbyggnaderna blev plåtskjul och affärer blev istället en stor marknad byggd under pinnar och tygstycken. Vi spelade fotboll med barnen en stund, och två till från Jollyboys ramlade in efter en stund. Vi fyra tog sedan en taxi tillbaka till backpacket, stannade till vid marknaden på vägen där Oskar och pappan ur det andra sällskapet smakade tusenfoting. USCH. En torkad liten tjock insekt med tusen flugor omkring sig tuggade de på medan jag och sonen hulkade bredvid. Väl hemma lagade vi middag och packade inför kommande resdag. 

Lite info om barnhemmet för er som är intresserade; 
Det startades för tolv år sedan och drivs med hjälp av donationer av olika slag. De har inga fasta inkomster i form av statliga/kommunala bidrag eller dylikt över huvudtaget, utan allt finansieras av besökare och försäljning av grönsaker. Idag bor det cirka fyrtio barn på det här hemmet och är mellan två och tjugo år gamla. Hemmet bedriver skolverksamhet där även de barn som tas om hand av släkt innan skolårens slut får fortsätta studera här för att inte missa utbildning på grund av bristande ekonomi. Det bor alltså barn här som har släktingar i omgivningen, men som inte har råd att försörja fler barn. Och de barn som så småningom flyttar från hemmet till någon släkting har möjlighet att studera vidare här om släktingar inte kan finansiera annan utbildning. Det är fint att se att än finns det hopp om mänskligheten! 

"Grönsaksland", det odlas allt från tomater till potatis här, som sedan säljs längs stadens marknadsstånd och gator. 

En av alla byggnader. Pojkar för sig och flickor för sig. En byggnad var endast en stor sal med bord, som anvöndes till både undervisning, matsal och aktivitetsrum. KOMMENTARER:

  • Lena säger:
    2015-06-03 | 06:51:01

    Kul grej att träffa barn på ett barnhem. Barnhem som verkar fungera alla tiders bra och just barnhem var ju anledningen till att du Frida från början ville till just Afrika 😍

Kommentera inlägget här: